اصلاح الگوی مصرف در مدارس ، چگونه؟
با توجه به این که وزارت آموزش و پرورش نقش بسزایی در نهادینه کردن اصلاح الگوی مصرف دارد، اجرای دقیق و همهجانبه این شعار در این وزارتخانه منجر به بهینهسازی و بهینهگرایی در سطوح خرد و کلان جامعه برای اقشار مختلف میشود.
این سازمان دولتی بستر مناسبی برای پرورش نسل نواندیش و آشنا کردن آنها با محدودیتهای موجود اعم از محدودیتهای زمانی، منابع موجود و... و همچنین تغییر رویه از کمیتگرایی به سوی کیفیتگرایی است.
اصلاح الگوی مصرف در گام اول به اصلاح رفتار نیاز دارد و اصلاح رفتار نیز نیازمند تغییر وسیع برنامهها و استراتژی هاست. این وزارتخانه به منظور نهادینه کردن این فرهنگ باید نسلی را تربیت کند که محدودیتهای موجود زمان خویش را بشناسد.
گفتنی است برای تداومبخشی به این اصل باید از افراط خودداری کرد تا کارایی و اثربخشی لازم را در تمام جهات موردنظر بوضوح ببینیم و زمینه انگیزش را برای جامعه آماری بزرگی که درگیر آن است (از نظر پرسنل و دانشآموختگان و خانواده ایشان) فراهم آوریم.
راهکارهای عملی برای تحقق اصلاح الگوی مصرف و اسرافزدایی در وزارت آموزش و پرورش که تنها با مدیریت مستمر و نظارت دقیق اثر خود را طی زمان بر جای میگذارند،میتواند شامل موارد زیر باشد:
1- ثبتنام اینترنتی دانشآموختگان که در این صورت از اتلاف وقت افراد بیشماری جلوگیری به عمل میآید.
2- حذف کاغذبازی مرسوم در آموزش و پرورش به کمک ابزارهای الکترونیکی موجود.
به طور متوسط روزانه 5 برگ کاغذ4A به مدارس ارسال میشود. در شهر کوچکی که دارای 100 مدرسه است، خود میشود به عبارت 500 برگه در روز، 3 هزار برگه در هفته، 75 هزار برگه در ماه، 900 هزار برگه در سال و با احتساب هزینه خود کاغذ و چاپ آن و به ازای هر برگه 10 تومان ، مبلغی در حدود 9 میلیون تومان در سال، آن هم تنها برای ارسال بخشنامه و دستورالعملهایی که گاهی تکرار میشود، هزینه میشود.
حال در سطح یک استان و در نهایت کشور محاسبه کنید. حتما متوجه میشوید که این کار چه هزینه گزافی بر آموزش و پرورش بحران زده (از نظر بودجهای) تحمیل میکند.
لذا مزایای این کار و میزان صرفهجویی حاصل از اجرای این کار در موارد زیر خلاصه میشود:
- صرفهجویی مبلغی میلیاردی در سطح کشور و جلوگیری از واردات بیش از اندازه کاغذ به کشور .
- صرفهجویی در نیروی انسانی، چرا که با اجرای این طرح تنها نیاز به کاربری است که این بخشنامهها را در اینترنت یا شبکه قرار دهد و دیگر نیازی به قسمتهایی چون بایگانی و دبیرخانه و نامهرسان در ادارات نیست، چون خود همان رایانه براحتی در نقش هر کدام از افراد بالا ایفای نقش میکند.
- جلوگیری از سفرهای زائد درونشهری توسط مدیران مدارس یا نامهرسانها به ادارات یا مدارس برای آوردن بخشنامههای کاغذی و به تبع این کم شدن سفرهای زائد، آلودگی هوای شهرها نیز کاهش مییابد.
- صرفهجویی در وقت که همیشه طلایی ناب و باارزش بوده و هست، چرا که دیگر نیازی به ثبت این نامهها در دفاتر مختلف برای بایگانی نیست، دسترسی به آنها به تبع استفاده از رایانه در هر زمان و مکان بسیار راحت بوده و اطلاعرسانی به این شیوه در کسری از ثانیه انجام میگیرد.
- استفاده از تختههای سفید به جای تختههای سبز برای جلوگیری از مصرف بیرویه قلمهای گچی .
3- در زمینه منابع انرژی: ایزوله کردن، جداره کردن و استفاده از سامانه گرمایشی و سرمایشی استاندارد و همچنین قرار دادن لامپهای کممصرف در قسمتهای مورد نیاز.
4- با تعریف و اجرای برنامهها و استراتژیهای کارآمد، استفاده چند باره از کتابهای درسی چاپ شده را متداول کنیم که با این تدابیر، بسیاری از هزینهها کاهش پیدا کرده و از اتلاف اعتبارات کلان جلوگیری میشود.
5- آموزش به دانشآموختگان در زمینه مصرف مواد غذایی (شیر و نان) که با صرف هزینههای بالا اعم از هزینه تولید، توزیع و... در دسترسشان قرار میگیرد که به این وسیله از هدر رفتن منابع غذایی به طور چشمگیری جلوگیری میشود.
بازدید دیروز: 1
کل بازدید :8728
/